Harry Wallin esittää junaliikenteen kilpailutuksen selvityksiä julki

Jaa sivu: Twitter Facebook

Kansanedustaja Harry Wallin (sd) on tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessä esittänyt hallitukselle esitetyn junaliikenteen kilpailutuksen selvitysten julkituomista.
 
- Vaikka VR:n liikesalaisuuksista onkin huolehdittava, ei hallitus voi juosta tässä asiassa sen taakse. Eduskunnassa on ennenkin keksitty tavat salaisen materiaalin käsittelyyn, toteaa Wallin.
 
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) julkisti henkilöjunaliikenteen kilpailutuksen valmistelun elokuussa hallituksen talouspoliittisen ministeriryhmän keväisen päätöksen pohjalta. Liikenne- ja viestintäministeriö julkisti tilaamansa selvitykset osittain samassa yhteydessä. Myöhemmin on tullut tiedotusvälineiden kautta tietoon Valtioneuvoston omistajaohjausyksikön teettämiä selvityksiä, jotka eivät tue kaavailtua uudistusta.
 
- VR on valtion 100% omistama osakeyhtiö, joka on viime vuosina tulouttanut valtiolle 90-100 miljoona euroa vuodessa osinkoja sekä maksanut vuosittain satojen miljoonien edestä veroja Suomeen. Valtion ostoliikenteen sekä VR:n suorittaman velvoiteliikenteen yhteisarvo on lähes 50 miljoonaa euroa vuosittain. Yhdistettynä teollisuutemme kuljetustarpeisiin raideliikenteen suuret uudistukset vaativat perusteellista arviointia poliittisille päättäjille, kun vaikutukset voivat olla merkittäviä Suomen elinvoimalle ja kilpailukyvylle, päättää Wallin.
 
Lisätiedot: Harry Wallin 050 511 3057, kirjallinen kysymys pdf-liitteenä