Liitto

Jaa sivu: Twitter Facebook

Veturimiesten liitto (VML) on puhtaasti ammattikuntainen liitto, sillä liittoon kuuluu pelkästään veturimiehiä. Sääntöjen mukaan liittoon voivat kuulua myös veturimiestehtäviin rinnastettavissa vetokalustotehtävissä toimivat rautatieläiset. Veturimiesten liiton ja Palvelualojen työnantajat ry:n välillä on solmittu veturimiestehtäviä rautatieliikenteessä koskeva työehtosopimus, joka on vahvistettu alan yleissitovaksi työehtosopimukseksi. Yleissitovan sopimuksen lisäksi tavaraliikenteeseen on solmittu Yleisen Teollisuusliitto ry:n ja Veturimiesten liitto VML ry:n välinen Fenniarail Oy:n rautatietavaraliikenteen veturimiestehtäviin sovellettava työehtosopimus. 

Veturimiehet ovat aina, jo toistasataa vuotta, halunneet hoitaa asiansa itsenäisesti. Veturimiesten liitto on perustettu 27. maaliskuuta 1898 Tampereella Suomen Kuljettaja- ja Lämmittäjäyhdistys -nimisenä järjestönä. Veturimiesten liitossa on jäsenenä lähes sataprosenttisesti kaikki työssä olevat veturinkuljettajat. Pääosa heistä on töissä VR-Yhtymän palveluksessa. 

Rautateiden piirissä toimii tällä hetkellä viisi eri ammattiliittoa: Veturimiesten liitto VML ry, Rautatievirkamiesliitto ry, Raideammattilaisten yhteisjärjestö JHL ry, Rautatiealan Teknisten Liitto RTL ry ja VR Akava ry.

Liiton toimisto sijaitsee Merikiinteistössä Helsingin Hakaniemessä osoitteessa John Stenbergin ranta 6. Samoissa tiloissa ovat myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n, Ilmailualan Unionin, Posti- ja logistiikka-alan unionin, Suomen Merimies-Unionin, sekä Rautatievirkamiesliiton toimitilat. Veturimiesten liitto tekee kiinteää yhteistyötä kuljetusalan liittojen kanssa, josta eräänä osoituksena ovat yhteistyössä hankitut toimitilat.